FP07

Avramenko N.V., Korobov M.V., Ivanova N.I., Parfenova A.M., Il'inskii A.I., Senyavin V.M.
Stable aqueous dispersions of nanodiamond.

Авраменко Н.В., Коробов М.В., Иванова Н.И., Парфенова А.М., Ильинский А.И., Сенявин В.М.
Стабильные водные дисперсии наноалмаза.

Russia / Россия

The reason of stability of aqueous colloid on nanocrystals was revealed and explained when nanosized water phase (NPhW) had been discovered to surround nanodiamond particles (d ~ 5 nm) while studying differential scanning calorimetry (DSC) of aqueous gel (pastes) of nanodiamond (ND). Enthalpy of melting and characteristic diameter of NPhW, mass ratio of NPhW to ND were obtained from DSC data. A model of ND particles present in aqueous dispersions was suggested.

Причина стабильности водных дисперсий нанокристаллов была установлена и объяснена, после того как при изучении методом дифференциальной сканирующей калориметрии водных гелей (паст) наноалмаза (НА), была обнаружена нанофаза воды (НФВ) вокруг частиц наноалмаза (d ~ 5 нм). Данные ДСК позволили получить энтальпию плавления, характеристический диаметр НФВ и отношение масс НФВ и НА. Предложена модель частиц НА, присутствующих в водных гелях и дисперсиях.