EP16

Filatova L.Yu., Oksenoit E.S., Yakovleva K., Klyachko N.L.
Papain in microemulsions: catalytic activity and stability.

Филатова Л.Ю., Оксенойт Е.С., Яковлева К., Клячко Н.Л.
Папаин в микроэмульсионных системах: каталитическая активность и стабильность.

Russia / Россия

In the last years, the papain enzyme is becoming actively used in cosmetic and pharmaceutical chemistry as a component of different creams, ointments, gels and other formulations. To obtain containing papain stabile compositions, it might become important primary entrapment and functioning of the protein in reverse micelles with subsequent obtaining of o/w emulsions where an oil drop represents surfactant stabilized nanocontainer with the enzyme.

В последние годы фермент папаин начинает активно использоваться в косметической и фармацевтической химии в составе различных кремов, гелей и других композиций. Для получения стабильных композиций, содержащих папаин, может оказаться важным его первичное включение и функционирование в составе обращенных мицелл с последующим получением эмульсий типа масло/вода, где капля масла представляет собой стабилизированный ПАВ наноконтейнер, содержащий фермент.