D10

26.06, 11:40-12:00

Shishkina L.N., Klimovich M.A., Paramonov D.V., Trofimov V.I.
Influence of the forming conditions of liposomes on their physicochemical properties and lipid composition.

Шишкина Л.Н., Климович М.А., Парамонов Д.В., Трофимов В.И.
Влияние условий формирования липосом на их физико-химические свойства и состав липидов.

Russia / Россия

The effect of ultrasound, centrifugation, degree of lipid oxidation, the phospholipid composition, pH of the aqueous phase, the presence of ethanol and 4-methyl-2,6-di-tert.-butylphenol (BHT) in the aqueous phase on the stability of the aqueous dispersion of liposomes, formed from lecithin (composed mainly of phosphatidylcholine) with the different degree of lipid oxidation and lipids isolated from the mice liver and brain, and physicochemical properties and phospholipid composition of liposomes.

Изучено влияния ультразвука, центрифугирования, степени окисленности липидов, состава фосфолипидов, pH среды, наличия в среде этанола и 4-метил-2,6-ди-трет-бутилфенола (ионола) на стабильность водной дисперсии липосом, сформированных из разной степени окисленности лецитина (состоит преимущественно из фосфатидилхолина) и из липидов печени и головного мозга беспородных мышей, и физико-химические свойства липидов и состав фосфолипидов липосом.